ANGOL nyelvvizsga előnyei

Miért érdemes nyelvvizsgáznod?

  • mert növeli a fizetésed
  • könnyíti az egyetemi,főiskolai  felvételid
  • karrierépítés, új munkavállalás szempontjából
  • nyelvtudást fejleszteni akaróknak motivációt
  • az államigazgatásban dolgozóknak pluszpénzt hoz nyelvpótlék formájában
  • hiányában nem kaphatunk diplomát, vagy bizonyos OKJ-s bizonyítványokat

Először is el kell döntsd, hogy egynyelvű vagy kétnyelvű vizsgát teszel-e le. Az előbbiben nincs fordítás, de erősebb a szövegértési rész, nagyobb szóismerettel kell rendelkezned, az utóbbinál erős fordítási készség és általában alapos nyelvtani ismeretek szükségesek. A népszerűbb kétnyelvű vizsgák a BME, az EURO-EXAM az általános vizsgák közül. EUROEXAM változatosabb és életszerűbb feladattípusokat alkalmaz, és a nyelvtani szerkezeteket kevésbé hangsúlyosan kéri számon. Szintén kétnyelvű vizsga a Rigó (ITK ORIGO). Híres arról, hogy elég kemény. Ha nagyon jól ismered a nyelvtani szerkezeteket, és képes vagy nemcsak megérteni egy szöveg jelentését, hanem azt az anyanyelvedre helyesen, szépen átültetni, akkor vágj bele bátran.

 

Általános nyelvvizsgák

Euro nyelvvizsga

TrinityECLCambridgeIELTSOrigoEuroexamPannonTársalkodóBMECity and GuildsBCETELCILECTOEFL

 

Nyelvvizsgatípusok (írásbeli, szóbeli vagy komplex)

A kétnyelvű vizsgákon általában a szóbeli és írásbeli részt külön is le lehet tenni. A csak szóbeli vizsgákat régebben A típusúnak hívták, a csak írásbelit B típusúnak, a felvételin, diplomához kért komplett vizsgát pedig C típusúnak. Ezek a jelölések idén januártól megszűntek, de a lényeg megmaradt. Ha nem sikerül esetleg az írásbeli rész, külön bizonyítványt lehet szerezni sikeres szóbeli vizsga esetén, vagy fordítva.

Az egynyelvű vizsgák lényege, hogy csak angolul kérik számon az angolt, nincs bennük fordítási feladat. Szótárhasználat nem, vagy csak egyes esetekben engedélyezett. (Pl. az EURO szóbelire való felkészüléskor.) Ezek közül a népszerűbb vizsgák az EUROEXAM, a az ECL, és a TELC.Tehát ez akkor jó, ha a kommunikációban vagy erős.

A TELC  adVantage nevezetű angol B2-es vizsgáját nemrég akkreditálták , illetve az új angol C1-t , emellett a szervezés is sokkal barátibb lett. A félvizsgabizonyítvány lehetőség pedig népszerű választássá teszi e vizsgát.

Az ECL vizsga nem olyan összetett, mint például az EURO. Két szövegértési és két levélírási feladatból áll. A szövegértési feladat nagyon változatos lehet, a táblázatkitöltéstől a szövegek párosításán keresztül a feleletválasztós [a), b), c), alternatívák] kérdésekig. Nyelvtani feladatot egyáltalán nem tartalmaz, de sajnos nem állíthatom, hogy egyszerűek a szövegek. A magnó pedig kifejezetten nehéz része a vizsgának.

A Cambridge-vizsgának vitathatatlanul a  legmagasabb a presztízse. Hasonlóan az EURO-hoz változatos feladatsorokat tartalmaz, és főleg a szövegértésre koncentrál. A szóbelinél anyanyelvi tanárok vizsgáztatnak, ezért előny a helyes kiejtés. Szerintem annak, akinek nem erőssége a kiejtés, az ilyenkor hátrányba kerül, mert a vizsgáztatók hajlamosak többre értékelni a kevesebb tudást is, ha az jó kiejtéssel párosul.

Az IELTS nyelvvizsga, amit Magyarországon a Cambridge-i vizsga mellett szintén a British Councilban lehet letenni, leginkább azoknak való, akik külföldi oktatási intézményben szeretnének tanulmányokat folytatni. Két modul közül lehet választani.

Az Academic modul teljesítését általában első és másoddiplomát adó felsőoktatási intézmények kérik (Nagy-Britannia, Ausztrália, Kanada, Egyesült Államok). A General Training modulközépiskolai tanulmányok angol nyelven történő elvégzéséhez szükséges, valamint munkavállaláshoz (amennyiben ez nem igényel felsofokú végzettséget), illetve ezt a modult kérik egyes bevándorlási hivatalok is (Ausztrália és Kanada). (British Council)

Az EURO-vizsgának van egynyelvű és kétnyelvű változata is.  A kétnyelvű változatban van egy fordítási feladat, amelyhez szótár használata engedélyezett, illetve egy közvetítési feladat, amikor magnóról elhangzó párbeszédet kell írásban, tartalmilag közvetítened. Az EURO emellett változatos feladat összetételében erős. Úgy vélem nagyszámban szerepelnek benne irodalmi szövegek, vagy híres városok nevezetességeiről, építészetéről szóló cikkek. Az Európa Tanács követelményeinek is régóta megfelel. Szervezése profi, vizsgázóbarát körülményekkel. A magnóhallgatás-rész itt sem könnyű, bár az ECL-nél talán egy fokkal jobb. Fontos tudni még, hogy az EURO-nak van egy üzleti-szaknyelvi változata is EuroPro néven.

 

A nyelvvizsga megszerzése a bő választék ellenére nem könnyű, azonban kellő kitartással, felkészüléssel és akaraterővel megszerezhető a sokak által hőn áhított NYELVVIZSGA BIZONYÍTVÁNY!