TIPPEK nyelvtanuláshoz

Tíz tipp az angol tanuláshoz

1.Akarni kell!
Először is akarnod kell megtanulni. Ha nem érdekel az angol, nincs az az iskola, az a könyv ami segítene. Mindig találni fogsz kifogásokat, hogy ne kelljen tanulni. Így fel kell tenned magadnak a kérdést: miért is akarok angolt tanulni,vagy tényleg meg akarok tanulni angolul? Ha nem tudsz igennel válaszolni, jobb ha hagyod az egészet és csak akkor állsz neki angolozni, ha tényleg akarsz.
2.Motiváció
Sokan azért tanulnak angolul, hogy megkapjanak egy jobb állást, vagy kinevezzék őket, míg másoknak szükségük van az angolra, hogy bejussanak az egyetemre, vagy az iskolába. Sőt vannak olyanok is,akik külföldre akarnak menni és beszélgetni akarnak az ottaniakkal és barátokat akarnak szerezni. Minden ember más, így a motivációjuk is eltérő. De ha kellően motivált vagy könnyebb lesz megtanulni angolul.
3.Tűzz ki célokat
Amint megvannak a céljaid, könnyebben tudsz haladni a fejlődés felé. Kérdezd meg magadtól: Mik a céljaim? Miben szeretnék fejlődni? A kiejtésben? A szövegértésben? A szókincsem szeretném bővíteni? Gondold át, vajon eleget teszel-e ennek érdekében?
4.Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni
Ha megvannak a kitűzött céljaid, akkor már jobban tudod, hogy mit kell gyakorolnod:mint az atlétáé, akinek az Olympia a célja, tudja, hogy minden nap gyakorolnia kell, a nyelvtanulónak is foglalkoznia kell a nyelvvel minden nap, hogy fejlődni tudjon. Minél többet gyakorolsz valamit, annál jobb leszel benne és kevesebb hibát ejtesz.
 • Beszélj angolul amennyit csak lehet.
 • Írj, írj, írj- leveleket, e-maileket, stb
 • Telefonálj minél többet angolul
5.Legyél "angol" környezetben amennyit csak lehet
Minél többször vagy angol környezetben, annál jobban megbarátkozol vele, majd hozzászoksz. Lassan azt is megérted, hogy miért használnak bizonyos szavak, kifejezések helyett mást és megtanulod mi a helyes mind írásban, mind szóban. Ez megszokássá válik és rájössz, hogy nem is olyan nehéz ez az angol:
 • Nézz TV , filmeket angolul
 • Hallgasd a rádiót angolul
 • Olvass angolul minél többet
6.Növeld a szókincsed
A nagy szókincs elengedhetetlen bármilyen nyelv tanulásánál,ez az angolra is igaz. Az olvasás az egyik legjobb módja az új szavak tanulásának csak úgy mint a keresztrejtvények és a puzzlek.
7.Érezd jól magad
Ha élvezettel tanulsz, könnyebben vissza tudsz emlékezni a tanultakra. Játssz különféle játékokat, olvass képregényeket angolul, mert így játszva tanulsz
8.Ápold a barátságot Amerikaiakkal
Ha Amerikaiakkal barátkozol rájössz, hogy nagyon értékes segítség ez az angoltanulásodban. Így olyan szituációkban találod magad, ahol nincs kifogás, beszélned kell! Mivel ők a barátaid, így szívesen is beszélgetsz velük stressz mentesen.
9.Tedd rendszeressé az angol tanulást
A nyelvtanulás sikerének a kulcsa a rendszeresség. Könnyebb minden nap egy keveset megtanulni, mint egyszer egy héten hosszú órákat. Minden nap egy kicsi könnyebbé teszi a visszaemlékezést a megtanultakra és az új dolgokra egyaránt.
10.Gondold át, hogy milyen fejlődésen mentél keresztül
Végül nagyon fontosnak tartom, hogy felismerd azt, hogy fejlődsz az angolban .Amikor célokat tűzünk ki nagyon nehéznek tűnik megvalósítani, mivel a fejlődés csak lépésről lépésre következik be .Gondold végig, honnan indultál, rájössz, hogy mennyit fejlődtél az elmúlt hónaphoz képest és ez újabb lendületet ad az angol nyelvtanulás folytatásához.
11.Hibák, amiket a nyelvtanulók elkövetnek
1. Lelassulsz a tanulásban, és ezért abbahagyod, mondván, hogy neked ez nem megy.

A lelassulásnak oka van! A felnőttek nyelvtanulására jellemző, hogy eleinte nagyon gyorsan haladnak, majd egy bizonyos szintet elérve lelassulnak. Azonban sokszor azért lassul le a tanulás, mert egyszerűen egy „érési folyamat” kellős közepén vagy, és egy magasabb szintre lépnél éppen. Az energiáid elpocsékolása, ha ilyenkor abbahagyod! A gyerekeknél is a szótagolásról a szavak kiolvasására, majd onnan a mondatok olvasására való lépésnél az előző szint mindig akadályozza a következő szintre lépést. Mindig van egy átmeneti időszak. Az angolban ugyanez tetten érhető például az időknél: amikor már letisztultak az alapvető jelen és a múlt idők, bejön a befejezett jelen, és minden összekeveredik. Aztán lassan letisztul, és úgy érzed, érted. De aztán jönnek az árnyalatnyi különbségek, és megint nem tudod, mikor használd a múlt időt, és mikor a befejezett jelent. És aztán ez is érik benned, és megint letisztul. És így tovább. Ez a tanulás természetes velejárója. Fontos tudnod, hogy ilyenkor is végbemegy a tanulás, csak lassabban.

2. Ha nincs legalább egy órád, nem is ülsz le tanulni, mert ennyi idő alatt „be sem melegedsz”.

A tanulásba nem szükséges „bemelegedni”! Sőt, a tanulás olyan intenzív szellemi elfoglaltság, és olyan szintű koncentrációt igényel, amely hosszú távon nem tartható fent. Próbáld ki! Tegyél magad elé egy tárgyat, és próbálj rá koncentrálni csak 2-3 percig! Olyan szinten koncentrálj, hogy a gondolataidat csak ez a tárgy töltse ki! Amikor megszólal a hangjelzés (vagy egy barátod), hogy letelt a 2-3 perc nagy valószínűséggel már azon kaptad magad, hogy a semmibe révedtél, vagy mozgolódsz. Mindez annak a jele, hogy a koncentrációd lanyhult. Ezért hatékonyabbak a rövidebb tanulási ciklusok, mint a hosszadalmas „igavonás” a könyv felett.

3. Nem tanulsz minden nap, csak mondjuk hetente kétszer.

A tanulás kulcsa az ismétlés. Az állandó ismétlés, gyakorlás biztosítja, hogy bizonyos idegpályák használatban maradjanak. Ezért hatékony az, ha naponta 5-15 perces időközökre többször is előveszed az angolt. Mindenesetre sokkal hatékonyabb, mintha hetente kétszer ülnél le egy-két órát tanulni. Ez az egyik legnagyobb mítosz, ami a nyelvtanulásban él, és nem hangoztathatjuk elégszer, hogy végre mindenki számára megcáfoljuk. Amikor már nem a tanulás az egyetlen feladatunk, akkor nehéz azt az első helyre sorolni a teendők között. Ahhoz, hogy mégis kitartsunk, érdemes összeírni azokat az előnyöket, amelyeket az nyelvtanfolyam elvégzése jelent majd számunkra:
 • Mit szeretnék elérni?
 • Miért fontos ez nekem?
 • Milyen előnyökkel jár az angol nyelvvizsga megszerzése?
 • Ki profitálhat még ebből?
4. Ha nincs kedved tanulni, nem is tanulsz. Úgysem lenne hatékony.
 • Mindig találok magamnak valamilyen halaszthatatlan feladatot.
 • Csak ezt az egy filmet/műsort/oldalt/játékot nézem meg/hallgatom meg/olvasom el/játszom le, és utána tuti, hogy nekiállok tanulni.
 • Eszembe jut, hogy valaki megkért, vásároljak be (segítsek neki, hívjam fel, tegyek meg neki valamit stb.)(Ide tartozik a kuta is, akit ki kell vinnem sétálni.)
 • Kinyitom a könyvem, megpróbálok tanulni, de mindig más jut az eszembe, gondolataim elkalandoznak, és ennek nem tudok gátat szabni.
 • Ahányszor leülök tanulni, mindig rájövök, hogy éhes vagyok, szomjas vagyok...
 • Csak akkor tudok tanulni, ha valaki segít nekem – ezért addig nem is kezdem el a tanulást, amíg nem találok valakit, aki ráér segíteni.
 • Én olyan ügyetlen vagyok, és olyan szerencsétlen, és olyan …, és úgyse fog sikerülni… – nem is érdemes tanulnom.
 • Már akkora a lemaradásom, hogy teljesen felesleges hozzákezdenem a tanuláshoz.
 • Nem találom mi a feladat – előbb fel kell hívnom valakit... Nem tudom elérni, ezért nincs értelme elkezdeni tanulni.
 • Nem fog a tollam (nincs hegyes ceruzám, radírom stb.), újat kell keresnem.
 • Rossz a kedvem, fáradtnak érzem magam – majd holnap tanulok.
Mindössze annyi kell tenned, hogy valami laza, könnyű, szórakoztató dologgal kezdesz, mint például a kedvenc angol nyelvű weblapod gyors átnézésével, vagy egy számodra érdekes anyanyelvi olvasmánnyal. Azt tanácsolom neked is, hogy beosztod mennyit akarsz megtanulni pl. 2-3 óra alatt, ha az sikerül, akkor jöhet egy kis csoki, vagy egy félóra tévé, de utána szigorúan vissza a nyelvkönyvhöz! Megint tanulás, ha megtanultad,megírtad a kijelöld adagot, akkor egy negyedóra pihi, pl. cset, fórum, utána vissza a könyvhöz. Jutalmazd magad valamivel!

5. A beszédkészséget olvasással akarod fejleszteni.

Viccesen hangzik, mégis sokan teszik. Persze sokszor nem tudatosan, de azt várják maguktól, hogy a beszédkészség fejlődik attól, hogy olvasgatnak. A beszédkészség pedig csak a beszéd gyakorlásától fejlődik. Elárulok azonban egy titkot. A beszédkészség és a hallás utáni szövegértés korrelál, vagyis aki hallás után sok mindent ért, az nagyobb valószínűséggel beszél jól, mint, aki kevesebbet ért. Ez viszonylag könnyen belátható, de ami fontosabb: tudományos kutatások bizonyítják. Ez azt jelenti, hogy ha sokat hallgatsz angol anyanyelvi beszélőket, ez már egy kicsit hozzájárul a beszédkészséged fejlesztéséhez.

6. Hangzó anyag nélkül akarsz tanulni.

A nyelvvizsgán a magnóhallgatás lesz a mumusod, és az utcán riadtan menekülsz, ha egy külföldi megszólít.
A hangzó anyag nélküli tanulás persze nemcsak ezért rossz. A kiejtés is számít, hiszen így érteted meg magad külföldiekkel. Az angolban nagyon fontos, hogy melyik szótagra teszed a hangsúlyt a kiejtésnél, és ráadásul az angol nyelvben egyetlen olyan magánhangzó sincsen, amit ugyanúgy kellene kiejteni, mint a magyar magánhangzókat! Ha kurzuskönyvet veszel, semmiképp se felejtsd le, vagy hagyd a boltban a hozzá tartozó hanganyagot! Ha magántanárnál tanulsz, kérj tőle hanganyagot!Ha van autód,hallgasd vezetés közben!

7. Félsz megszólalni, mert azt hiszed, nem lesz helyes, amit mondasz.

Sok felnőtt angoltanuló fél attól, hogy rosszul használja az egyes nyelvtani szerkezeteket. Nekik üzenem: a nyelvtanulás egyetlen és kizárólagos célja a kommunikáció. Ezt sose veszítsd szem elől! A beszédhez viszont az kell, hogy gyakorold a beszédet...először mondjuk elég ha chatelsz, nyelvtanulós portálokon, ott nem kell megszólalni, nem leszel feszélyezett, de gyakorlod a spontán reagálást és a szókincsed is fejlődik majd. Vegyél egy olyan szótárt, amelyhez van CD, és amely kiejti neked a brit és amerikai verzióját az egyes szavaknak! Telepítsd fel a gépedre, és rendszeresen használd! Soha többé nem lesz gondod sem a kiejtéssel, sem a hallás utáni szövegértéssel!

8. Olyan könyvből tanulsz, amit nem szeretsz különösebben.

A legjobb módszer, ahogy nyelvkönyvet választhatsz az, hogy átlapozod a lehetséges alternatívákat, és megnézed, melyik tűnik a legizgalmasabbnak. Melyik való önálló tanulásra? Melyik használható inkább csoportban? Tetszenek benne az olvasmányok témái? Van elég olyan feladat, ami a beszédkészséget fejleszti? Van hozzá munkafüzet? És hanganyag? A legjobbakhoz rögtön CD-t is adnak.Még ha a tanárod elő is ír egy könyvet a számodra, vagy a nyelvtanfolyamon egy akkreditált tananyagból tanultok, akkor is választhatsz magadnak valami igazán izgalmasat! Olyat, ami állandóan fenntartja a motivációdat, és amit öröm elővenni, és kinyitni!

9. Leblokkolsz, ha ismeretlen szót látsz.

Vannak olyan nyelvtanulók, akik képtelenek túllépni egy-egy ismeretlen szón, mert olyan blokkot okoz nekik, hogy ez akadályozza az idegen nyelvű szöveg megértését még akkor is, ha egyébként az összes többi szót ismerik. Ismerek én is ilyen nyelvtanulót. Sajnos ez az a megközelítés, ami nagyon-nagyon megnehezíti, illetve lelassítja a nyelvtanulást.

Mi a megoldás? Találd ki így a jelentését!

10. Szótár nélkül neki sem állsz egy idegen nyelvű szöveg olvasásának.

 • Az első tipp: tedd az angol-magyar szótárt a legmagasabb polcra, és kezdj el egynyelvű szótárt használni! Ezek már léteznek kezdő szinten is, tehát a tévhit ellenére nem kizárólag haladóknak valók!
 • A következő hasznos tipp: találj magadnak egy megfelelő idegen nyelvi olvasmányt! Ha most kezded az angolt, vagy alapfokon vagy, akkor a már említett Libra könyvesboltban érdemes keresgélned a könnyített olvasmányok között (már olyan modern novellák is vannak, amelyek kifejezetten nyelvtanulók számára íródtak, sőt, találsz egyszerűsített változatokat a sikerkönyvekből is – tehát nem csak a klasszikusok léteznek).
 • Ha pedig középfokon vagy már, vagy fölötte, akkor még ennél is olcsóbban megúszhatod. A www.bookstation.hu oldalon idegen nyelvi antikvár könyveket.A lényeg: szoktasd magad ahhoz, hogy minden szót nem érthetsz egy angol szövegben, és minden rendelkezésre álló eszközzel fejleszd azt a képességet, hogy képes legyél a szövegkörnyezetből kitalálni az ismeretlen szó – körülbelüli – jelentését!
11. Nem vagy megelégedve a magántanárral, ahova jársz, és mégis maradsz.

Nem tud a tanárod hanganyagot adni? Nem ad elég házi feladatot? Nem elég jó a kiejtése? Nem tud tanítani? Egész órán csak olvastat? Kizárólag a nyelvtanra koncentrál? Egyhangúak és unalmasak az órák? Sosem beszéltek angolul? Először is érdemes lenne beszélned vele, és elmondanod, mit vársz tőle, és hogyan szeretnéd, hogy az órák felépüljenek. Ha viszont ezek után sem változik semmi, akkor ne vesztegesd a drága időd!Ha nem felel meg a nyelvtanár, nem érzed, hogy haladsz, hagyd ott, és keress egy másikat!

Egy dolgot ne felejts azonban: ha az orvos felírja az orvosságot, és te nem szeded be, akkor nem az ő hibája, ha beteg maradsz! Vagyis ha nem tartod be a tanár utasításait, nem készíted el a házi feladatokat, akkor ne várj gyors haladást!

12. Nem vagy megelégedve a nyelvtanfolyammal, amire jársz, és nem szólsz sem a tanárnak, sem az iskolának.

A nyelviskola elemi érdeke, hogy te ott jól érezd magad, hogy a lehető legtöbb embernek mondd el, milyen nagyszerűek is ők, és így a lehető legtöbb nyelvtanulót szerezzék. Ehhez azonban a te aktív közreműködésedre van szükségük! Sokan csak elégedetlenkednek, hogy a nyelvtanfolyam nem elég jó, de sosem mondanák el a véleményüket. Pedig ez a te érdeked is! A legtöbbször ugyanis a nyelviskola viszonylag egyszerűen képes orvosolni a problémádat. Beszélj a tanárral, szólj a recepción, a tanfolyamszervezőnek!

13. Megcsinálod a házi feladataidat, és azt hiszed, hogy ezzel felkészültél!

Nem, sajnos ezzel még nem készültél fel az órára. Ennél többre van szükséged, ha eredményeket is szeretnél elérni! A szavakat meg kell tanulni, az egyes nyelvtani szerkezeteket be kell gyakorolnod, idegen nyelvű szövegeket kell hallgatnod, fogalmazásokat, leveleket kell írnod,valamint keresni a lehetőségeket,hogy angolul beszélj!

14. Amikor nyelviskolát vagy nyelvtanárt keresel az ár a fontos.

Az alacsony ár szinte mindenhol silány minőséget takar!

Egy nyelvtanár fenntartja a nyelvtudását, új és új módszereket tanul és segédeszközöket vásárol. Ennek ára van. Aki viszont ezt nem teszi meg, az megragad egy olyan szinten, ahol biztosan nem tud annyit adni neked, mint egy tapasztaltabb, képzettebb tanár. Kárt viszont képes okozni!Egy nyelviskolára ugyanez jellemző: a tanárok folyamatos szakmai támogatása, a megfelelő tanulói-tanulási és munkakörnyezet kialakítása nagyon is befektetés-igényes. Gondold végig! Hogyan várható el, hogy mindez ingyen legyen? És hogyan várható el a minőségi szolgáltatás, ha mindez nem áll rendelkezésre?

15. Nincs pénzem nyelvtanulásra.

A nyelvtudás az a képesség, amiből nagyon sokat profitálhatsz életed során. Ahány nyelven beszelsz, annyi ember vagy! Márpedig magadba befektetni sosem hiba! Ha egy kis pénzed is van, rögtön a képességeid fejlesztésébe öld bele, mert ez olyan hasznot hajt számodra, amit egyetlen pénzügyi konstrukció vagy szenzációs vállalkozás nem hoz.Ha egyáltalán nincs pénzed, akkor viszont ez az egyetlen dolog, amire érdemes hitelt felvenni! Sem egy új mobiltelefon, sem az új ruhák nem adják meg azt a sikeres jövőt, önbecsülést és teljes életet, amit a nyelvtudás adhat új lehetőségek nyitásával az életed minden területén! Gondold végig azokat a dolgokat, amiket az elmúlt három hónapban vettél! Érdemes egyszer összeszámolnod azoknak a haszontalan fogyasztási cikkeknek az értékét, amik akár maradhattak volna a boltban is…

16. Ha sok nyelvvizsga feladatot oldok meg, azzal készülök fel igazán a nyelvvizsgára!

Sokan úgy gondolják, hogy ha ECL nyelvvizsgára készülnek, akkor kifejezetten ECL nyelvvizsga feladatok megoldása a tuti titok, ami közelebb viszi őket a sikeres nyelvvizsga bizonyítványhoz, és csakis kidolgozott ECL témakörökből tanulhatnak a szóbelire. Hatalmas tévedés! Hihetetlenül fontos, hogy ismerd a nyelvvizsga feladattípusokat, ez igaz! Felbecsülhetetlen segítséget jelent ugyanis, ha nem azon kell gondolkodnod, hogy hogyan állj neki a feladatoknak, és van rutinod a megoldásukban. De ez nem jelenti azt, hogy ez lesz a siker kulcsa! Ha a megfelelő nyelvi szinten vagy, bármely nyelvvizsgát magabiztosan leteszel. Ha viszont nem vagy azon a szinten, ahol lenned kéne, akkor csak nagy szerencsével mehetsz át.A nyelvvizsgára úgy kell felkészülnöd, hogy angolt tanulsz, és készségeket fejlesztesz. (Az ECL írásbelire pl. a szövegértést és az íráskészséget.) Ilyen egyszerű. Új és új szavakat, kifejezéseket tanulsz és építesz be a beszédbe, rendszerezed a nyelvtanodat, amit szintén beépítesz a beszédbe is, sok-sok anyanyelvi beszédet hallgatsz, amivel fejleszted a hallás utáni szövegértésedet és a kiejtésedet, és sokat olvasol angolul, amely pedig szépen felépíti a szövegértési készségedet.

17. Nem használod az Internetet nyelvtanulásra.

Legyenek kedvenc angol nyelvű weboldalaid, amiket rendszeresen megnézel, tölts le feladatokat, amiket oldj meg, keress rá dalszövegekre és olvass angol nyelvű cikkeket téged érdeklő témákban!Az olvasás akkor is jól működik, ha az ember jó néhány szót nem ért. Nem szükséges azonnal szótárazni mindent. A szövegösszefüggésből, a címből és a szöveg témájából már eleve sok minden kiderülhet. Akkor is tudja pótolni agyunk a hiányzó láncszemeket, míg végül egy értelmes egész bontakozik ki. Az is nagy előny, hogy az olvasással önkéntelenül ránk ragad néhány olyan nyelvtani struktúra, melyet korábban nem ismertünk még, mégis lassan az olvasás által szerkezete, szókincse, sőt jelentése is lassan kibontakozik.

18. Nem kísérletezel, nem próbálsz ki új módszereket.

Már nemcsak tankönyveket kapsz a boltban, hanem kártyákat, rejtvényeket,rövid angol regényeket és nyelvtanulóknak szóló magazinokat is. Mehetsz külföldre nyelvet tanulni, sőt, itthon is tanulhatsz jó angol tanároktól.A módszerek sokat fejlődtek, a lehetőségek tágultak és a határok megszűntek idomulva a kor kihívásaihoz. Mindenki megtalálhatja a neki megfelelő tanulási technikát vagy lehetőséget, csak nyitottnak kell lennie. Tehát: tudatosan keresd az újdonságokat! Próbálj ki új dolgokat!

19. Nem fontos a nyelvtan

Nyelvtan nélkül nem fogsz tudni HELYESEN beszélni. Tudod, ez olyan, hogy beszélsz, beszélsz, és az anyanyelvű elnézően mosolyog magában. Te meg nagy lelkesen mondod a magadét tele nyelvtani hibával. Hát igen, gondolj csak bele! Se ragozás, se szórend, csak szavak egymás mellé rakva, ahogy esik úgy puffan!??? Magyarul talán nem ragozol? Nem használod a szórendet megfelelően? A hangsúlyt? Az igeidőket? Dehogynem! Hát bizony angolul is kell! Nyelvtan nélkül légvárat építesz. Nincs alapozás. Nincs amire építesz. Persze, hallás után sok mindent megtanulsz. De egyetlen kérdéssel zavarba lehet téged hozni, mert gőzöd sincs, hogy amit mondtál miért úgy mondtad. Miért az a szórend, miért az az igeidő, miért az a ragozás és miért nem a másik? Ez a különbség a tudatos nyelvhasználat és a "rám ragadt a konyhanyelv" között. Ég és föld!

20. Azt gondolod, neked nincs nyelvérzéked, és ez az oka annak, hogy lassan vagy nehezen megy a nyelvtanulás.

A mai tudományos hozzáállás a nyelvtanulás kérdésében az, hogy aki képes egy nyelvet megtanulni (az anyanyelvét, vagy ahogy nyelves körökben hívják az elsőként elsajátított nyelvet), az képes további – idegen nyelveket is megtanulni. Csak a módszerben, a körülményekben és a befektetett idő mennyiségében van különbség. Az idegennyelvet tanulóknál is megfigyelhető, hogy vannak olyanok, akik viszonylag kis időbefektetéssel, gyorsan tanulnak, és vannak olyanok, akiknek másokhoz képest több gyakorlásra és hosszabb időre van szükségük. Van, akinek egy szót elég egyszer-kétszer látnia, hallania ahhoz, hogy aztán biztonsággal használja a megfelelő szövegkörnyezetben, van, akinek 15-20 alkalom szükséges ennek az eredménynek az eléréséhez.

12.Tipikus állásinterjú kérdések - The most typical interview questions
About you

 • 1. What`s your name?
 • 2. Where do you live?
 • 3. Do you live near here?
 • 4. Where do you come from?
 • 5. What do you do?
 • 6. Tell us about your work or studies.
 • 7. What are you studying?
 • 8. What is your favourite way to relax?
 • 9. What are your plans for the immediate future?
 • 10. What would your ideal job be? Why?

About your family

 • 1. Do you have a large family?
 • 2. Do you come from a large or small family?
 • 3. How many brothers and sisters do you have?
 • 4. Do you have any siblings?
 • 5. Tell us how you get on with them.
 • 6. Do you still live with your family?
 • 7. What family members do you live with?
 • 8. What activities do you like doing with your family?
 • 9. Does your family like spending time together? Why?
 • 10. Is there somebody in your family that gives you good advice?

About your home

 • 1. Do you live in a house or in a flat? Tell me something about it.
 • 2. How many rooms does your current accommodation have?
 • 3. What is your apartment like?
 • 4. Could you describe your room?
 • 5. Is your house old or new? Tell us about it.
 • 6. Do you like staying home at weekends? Why?
 • 7. What do you like about living there?
 • 8. Do you like the neighbourhood where you live? Why?
 • 9. Which room in your house is the best one to study? Why?
 • 10. Is there a park or a green area near your home? How often do you go there?

About your home town...

 • 1. What`s your home town called? Where`s it?
 • 2. How long have you lived there?
 • 3. Do you like living there?
 • 4. How much do you like the area you live in? Are there any drawbacks to living there?
 • 5. Is there anything you dislike about your home town?
 • 6. Is pollution a problem?
 • 7. Is there much crime in your home town?
 • 8. Does your family still live there?
 • 9. Do you think the place has changed much since you were young?
 • 10. Do you think you`ll always live in this part of the world? Where else would you like to live?

About school/work

 • 1. Do you work or do you study?
 • 2. What do you enjoy most about the work or study you are doing at the moment?
 • 3. Are you currently studying?
 • 4. Do you have to travel a long way to get to school / work?
 • 5. What type of work would you like to do in the future?
 • 6. What`s your favourite subject?
 • 7. Where did you first learn English?
 • 8. Do you prefer being taught in a small or a big class?
 • 9. Are you planning to do any exams in the near future?
 • 10. What do you find difficult about learning English?
 • 11. Do you think it would be a good idea to work in another country for a short time? Why?

Everyday life

 • 1. Are you a very busy person? What keeps you busy?
 • 2. Tell us about a daily activity that you particularly enjoy.
 • 3. Do you think it`s good to have a daily routine? Why?
 • 4. Do you have to get up early every day?
 • 5. What time do you go to bed?
 • 6. How do you get to school every day?
 • 7. How long does it take you?
 • 8. Who do you live with? Tell us about them.
 • 9. Do you usually have a large or a small breakfast? Why?
 • 10. Do you help with the housework at home? What do you do?
 • 11. What do you usually do when you come back from school / work?
 • 12. What is your favourite season? Why?
 • 13. Do you like doing housework? Why?
 • 14. What is the best time of day for you to study? Why?

Eating and drinking

 • 1. What is your favourite food and your favourite drink? What is your favourite dessert?
 • 2. What do you have for breakfast?
 • 3. What is more important for you, lunch or dinner?
 • 4. Have you been to a restaurant lately? Tell us about it.
 • 5. Do you like cooking? Why?
 • 6. What dishes do you cook?
 • 7. Do you prefer eating vegetables or meat? Why?
 • 8. Do you ever buy take-away food? How good is it?
 • 9. Do you like eating fast food? Why?
 • 10. Have you ever tried typical food from another country? How did you like it?

About learning english

 • 1. How long have you been learning English?
 • 2. How well do you think English is taught in this country?
 • 3. Why do you want to pass this examination?
 • 4. Would you like to learn another language? Why?
 • 5. Do you think you will use your English in the future? How?
 • 6. How useful will English be in your chosen career?
 • 7. What do you think you`ll be doing this time next year?
 • 8. Have you got any plans for when you finish school / university?
 • 9. What would be your ideal job? Why?
 • 10. What other skills would you like to learn in the future?

Free time

 • 1. Have you got a hobby?
 • 2. Do you prefer to spend time on your own or with other people? Why?
 • 3. What kind of music do you like? Why do you enjoy it?
 • 4. Do you go out with friends in your free time? Where do you go?
 • 5. Do you like walking or riding a bike in the countryside? How often do you do it?
 • 6. Has your choice of free time activities changed over the years? In what way?
 • 7. Do you like going to the cinema? (Tell us about a film you`ve seen recently.)
 • 8. Do you like reading newspapers and magazines?
 • 9. What do you like reading when you want to relax?
 • 10. What kind of television programmes do you like best?
 • 11. How often do you meet your friends for a chat?
 • 12. How do you keep in touch with friends who don`t live near you?
 • 13. Do you ever go to concerts? Tell us about the last one you went to.
 • 14. Do you like playing computer games? Tell us about the one you like most.
 • 15. Can you sing or play an instrument? Who taught you how to do it?

Holidays and travel

 • 1. How do you spend your leisure time?
 • 2. How often do you go on holiday?
 • 3. Do you like travelling to other countries? Which ones have you been to?
 • 4. What country would you like to visit in the future?
 • 5. Do you like camping holidays? Why?
 • 6. What activities do you like to do when you are on holiday?
 • 7. How do you prefer when you go on holiday?
 • 8. What do you enjoy doing when you`re on holiday?
 • 9. Could you tell us about your last holiday?
 • 10. When do people in your country take holidays?
 • 11. What area of the country would you recommend to tourists?
 • 12. What form of transport do you use most frequently?

Health and sport

 • 1. Do you like sports? Which ones?
 • 2. Have you ever taken part in a sports competition? Tell us about it.
 • 3. Are you a member of a sports club? How often do you go there?
 • 4. Do you think it is important to keep fit? Why?
 • 5. How much exercise do you do every day?
 • 6. Do you prefer playing or watching sports? Why?
 • 7. Is eating healthy food important to you?
 • 8. What is your favourite food?
 • 9. Did you play any sport when you were a child? How good were you?
 • 10. Is there a sport that you would really like to learn? How difficult would it be?
 • 11. Have you ever been to a gym? Did you like it?
 • 12. Who is your favourite sports personality? Why?
 • 13. Have you been ill recently? Can you tell us about your recent illness?

Celebrations

 • 1. What special occasions have you celebrated recently?
 • 2. Do you like big parties? Why?
 • 3. How do you celebrate the New Year?
 • 4. What presents do you like to give and to receive?
 • 5. What do you usually do on your birthday? Who do you spend it with?

Transport

 • 1. How did you get here today?
 • 2. Which type of public transport do you use most often?
 • 3. Which is your favourite way to travel?
 • 4. Why do you like travelling by car?
 • 5. What are the advantages and disadvantages of public transport?