ANGOL tanulással kapcsolatos kérdések

1.Hogyan lehet gyakorolni a hallgatás utáni szövegértésre nyelvvizsgán?
Hallott szövegértés gyakorlásához hasznos oldal:

http://www.rong-chang.com/qa2/
innen 100 db angol nyelvű szöveg tölthető le hanganyaggal együtt
Ne akarj mindent egyszerre megérteni és ne pánikolj be! Hallgasd a szöveget, úgy mintha otthon hallgatnád a rádiót, TV-t, A végén gondold át mit értettél, szűrd ki a lényeget. A következő meghallgatásnál pedig figyelj a részletekre, nevekre, számokra stb … Fontos,hogy jegyzetelj! Mindig olvasd el előtte a kérdéseket, illetve a hallás utáni szövegértéshez kapcsolódó feladatot, sokkal jobban fog menni a szöveg másodszorra. Vasalás, főzés mellett is szólhat háttérzajként valamelyik idegen nyelvű TV csatorna, vagy hallgathatunk idegen nyelvű zenét, hangkazettát, nyelvoktató CD-t vezetés közben is. Ezekkel mind hallás utáni értésünket fejlesztjük! Ha ki sem próbálod, nem tudhatod! Léteznek már hangoskönyvek is, melyekkel roppant egyszerűen tudjuk fejleszteni hallás utáni szövegértésünket: egyszerűen csak berakjuk a CD-t, kinyitjuk a könyvet és már kezdődhet is a gyakorlás. Azáltal, hogy a könyvben követhetjük a történetet mondatról mondatra nagy segítség a hallás utáni értés fejlesztésében. Halljuk, hogy ejtik ki a szavakat, milyen a hangsúly, intonáció. Később, ha ez már jól megy, meghallgathatunk olyan szövegeket is, amihez nincs könyv vagy leírt szöveg. Biztosan jól fog menni és érteni fogjuk a szöveg lényegét.
2.Ti hogyan tanultok/tanultatok idegen nyelveket? Milyen módszerek vannak, hogy rögzüljenek a tanultak? stb..
Filmek, sorozatok nézése, könyvek olvasása eredeti nyelven. Mondatokat, szavakat, kifejezéseket ismételd, gyakorold otthon hangosan, így a kiejtés is rögzül. Továbbá, ha nyelvtankönyvekből feladatokat csinálsz, leellenőrzöd, és meg is tanulod, azzal is fejlesztheted a tudásod.
3.Elakadtam, hogyan készüljek fel szóbeli nyelvvizsgára?
Szóbelire jobb kidolgozni a tételeket, témaköröket. Ha kidolgozod, megtanulsz beszélni róla. Fontos, hogy a szóbeli nyelvvizsga nem kihallgatás, tehát nemcsak a színtiszta igazat szabad mondani. Ha mondjuk a téma az, hogy mit sportolsz, miközben te egyáltalán nem sportolsz, akkor kamuzz valamit, mert a nyelvvizsgán az számít, hogy tudsz-e beszélni, nem az, hogy mi hangzik el. Valamint gyakorolni kell valakivel a beszélgetést, a kérdésfeltevést különféle témákról.
4.Milyen angol könyvet javasoltok?
A Penguin-könyveket, Oxford bookworms, amin jelzik, hogy milyen szintű a könyv, tehát a nyelvtudásodnak melyik a megfelelő.
5.Hogyan lehet az angol nyelvet nem elfelejteni?
Skype, filmnézés, sorozat nézés, angolul beszélgetni, meg persze sok gyakorlással.
6.Ajánlanátok olyan filmeket, ami jó angol tanulásra? Tehát, ami nem "nehéz".
Nincsenek könnyű nyelvű filmek, mert a filmek nem a nyelvtanulók kedvéért készülnek. Annál inkább vannak azonban az átlagnál nehezebb filmek, amikor a szereplők valamilyen tájszólásban beszélnek. Szerintem érdemes olyan filmeket nézni, amiket láttál már egyszer-kétszer, hogy legalább az alapokat tudd. Ez azért jó, mert sikerélményed lesz, hogy "áhá, ez így hangzik angolul..." stb. és utána lesz kedved még többet megnézni, majd szép lassan javul a hallás utáni értésed és érezni fogod, hogy mikor érdemes nehezebb nyelvezetű filmeket nézni. Talkshow-k stb. nézésével rengeteget fejleszthetsz a szókincseden és a kiejtéseden.
7.Hogyan kezdjek neki az angol tanulásnak?
Én a Te helyedben először keresnék egy nyelvtanárt, megkérném, hogy beszélgessen veled arról, hogy miért szeretnél angolt tanulni, mi motivál, milyen tanulási módszerek illeszkednének az egyéniségedhez stb. Az én tanítványaimmal is így szoktam kezdeni. Aztán, ha konszenzusra jutottunk, akkor hajrá, bele a közepébe! Mert a nyelvtanulás is hasonló, mint a testedzés, a sport, ha nem jársz rendszeresen nem is lesz meg az eredménye. A nyelvtanulásban is vannak hullámhegyek és hullámvölgyek. A lényeg, hogy akkor ne hagyd abba, amikor már közel a cél.
8.Ha angol nyelvterületre szeretnék költözni meddig érdemes tanulni az angolt?
A tanácsom az, hogy egy erős középfokú szint elérése szükséges ehhez. Ez kb. 6 hónapos intenzív nyelvtanulást jelent, hogy külföldön "ne adjanak el".
9.Van valami oldal, ahol gyakorolni tudnám az angolt?
Ha csak beírod a netre, hogy angol nyelvgyakorlás, máris kidob egy csomó találatot.
10.Mennyi ideig tart megtanulni egy nyelvet, mondjuk az angolt? Lehetséges pár hónap alatt megtanulni folyékonyan beszélni angolul?
Egyénenként változó, de 6 hónap-1,5 év közé tehető. Ez függ a szorgalomtól, az anyag megértésétől, egyéni nyelvi képességektől.
11.Mennyi idő alatt lehet elérni a középfokú szintet?
Egy alapszintű angoltudás esetén legalább 40 alkalom szükséges ahhoz, hogy valaki egy használható középszintű tudásra tegyen szert.
12.Érdemes elmenni nyelvvizsgázni, ha csak angolul szeretnék megtanulni, és nyelvvizsgára nincs szükségem?
Igen. Az a jó, ha egy kitűzött cél érdekében dolgozunk, és ha a nyelvvizsga sikerül, akkor kapunk egy visszaigazolást arról, hogy egy adott szintet sikerült elérni.
13.Melyik nyelvvizsgát válasszam?
Nem érdemes nagy jelentőséget tulajdonítani annak, hogy egy nyelvvizsga "könnyebb" vagy "nehezebb" (ez gyakran csak szóbeszéd, meg úgyis érdemes jól megtanulni angolul, ha már az ember foglalkozik vele), vagy, hogy "az Unióban elfogadott" (kivéve azt az esetet, ha egy ilyen típusú nyelvvizsga megléte feltétele munkavállalásnak, esetleg letelepedésnek). Állásinterjúknál úgyis az a döntő, hogy valaki tud-e angolul vagy sem. Ami viszont fontos, hogy egyrészt pontosan ismerjük a nyelvvizsga követelményeit, másrészt, hogy megfelelő könyvek álljanak rendelkezésünkre. Jó könyvekből bármilyen nyelvvizsgára fel lehet készülni.
14.A normál vagy a szakmai nyevvizsga a nehezebb?
A két nyelvvizsga típus eltérő jellegű, a szakmai nyelvvizsga lényegesen nehezebb. Aki szakmai nyelvvizsgát szeretne tenni, annak nagyon erős középfokú nyelvtudásának kell lennie, mert mind a nyelvtana, mind a szókincse a szakmai nyelvvizsgának nehezebb.
15.Heti hány angolórát érdemes tartani?
Tapasztalatom szerint heti 2 alkalommal haladni is lehet, és munka illetve iskola mellett is fel lehet készülni az órákra. A heti 1 alkalom is elegendő lehet, ha valaki szorgalmasan tanul, de így nő a kitűzött cél (pl. nyelvvizsga) eléréséhez szükséges időtáv. A heti 2 lakalomnál nagyobb óraszámnak csak akkor van értelme, ha kellő időt tudunk szánni az órákra való felkészülésre.