ANGOL állásinterjúval kapcsolatos kérdések

1.Mit mondjak az állásinterjún, miért mondtam fel az előző munkahelyemen?
Úgy érzem, hogy szakmailag többre vagyok képes, így minden a mellett szólt, hogy tovább keressem a megfelelő munkahelyet.
2.Most megyek egy állásinterjúra, közölnöm kell, hogy van 3 kisgyerekem?
Csak ha konkrétan rákérdeznek van-e gyermeked illik elmondani. Viszont annyi előnye meg van, hogy megmondhatod, hogy már van 3, nem tervezel többet, így nem kell attól tartaniuk, hogy hamarosan elmész szülni. Viszont azt is mindenképpen tedd hozzá, hogy ha véletlenül betegek lesznek, akkor nem fogsz kiesni a munkából, mert lesz, aki helyetted elvigye orvoshoz és otthon legyen vele. Ha látják, hogy ura vagy a helyzetnek, nem lesz ebből probléma!
3.Állásinterjúra tudsz adni pár tippet? Úgy érzem, én felkészült vagyok, eddig mégse volt sikerem.
Talán túl feszültnek tűnsz vagy túl visszafogottnak. Nekem is ez a bajom. Egy barátnőm, aki bárhova eladja magát azt mondta, hogy az a lényeg, hogy beszélj, kérdezz, érdeklődj, add el magad. Lássák, hogy talpraesett vagy. Ez nagyon nehéz, főleg ha valaki nem közvetlen személyiség, de meg kell próbálni. Ne játssz szerepet, magadat add. Nagyon beszédes tud lenni, hogy hogyan ülsz, babrálsz a kezeddel, mocorogsz, mozgatod a lábad. A gesztusaid is sugározzanak magabiztosságot. "keep talking”. Nagyon fontos, hogy amennyire lehet, folyékonyan beszélj, és szakmailag értelmesen. Ismerd az adott szakma szakszavait, de váratlan kérdésre is jól tudj reagálni. Ha nyelvtanilag hibázol, SEMMIKÉPP NE BLOKKOLJ le, és NE kezdd el javítgatni magad!
4.Állásinterjún milyen szituációs feladatra számíthatok?
Például adott egy mérges ügyfél, akinek valami baja van a biztosításával. Ügyféltájékoztatás, problémamegoldás. Igazából arról van szó, hogy hogyan kezeled a helyzetet, meg tud-e törni az ügyfél beszéde stb. mennyire tudsz nyugodt maradni és ugyanúgy beszélni az ügyféllel mintha virágnyelven szólna hozzád.
5.Ha azt kérdezik, hogy miért szeretne nálunk dolgozni?
Ha nagy céghez mész, akkor azt mondd, hogy jó hírű, ismert cégnél szeretnél dolgozni, ha kis céghez, akkor meg azt, hogy nem egy személytelen nagy cégnél akarsz dolgozni, hanem pont ilyen kisebb, de családiasabb helyen. Itt voltaképpen azt akarják kérdezni, hogy mennyire vagy motivált és ambiciózus, vagyis látsz lehetőséget az előrelépésre, a fejlődésre. Szeretnél egy nagyobb csapat tagja lenni, és bár tudod, hogy alul kezded, reméled, hogy kemény munkával elérheted, hogy a cég elégedett legyen veled hosszabb távon.
6.Mik azok a dolgok, amiket ne tegyünk az állásinterjún?
- Ne általánosítsunk és ne mondjunk közhelyeket. Az interjúztatók azt szeretik, ha konkrét, keretbe foglalt történeteket hallanak, ha példákkal támasztják alá az eredményeiket a pályázók.
- Ne legyünk szűkszavúak, kerüljük az igen/nem válaszokat, de ne tartsunk hosszú perceken át tartó monológokat sem.m
- Ne nézegessük a CV-ket! Ne használjuk azt puskának. Ha válaszadás előtt gyorsan megnézed mit is írtál rá, bizonytalannak fogsz tűnni, sőt, akár azt is gondolhatják, hogy valótlant állított az önéletrajzában - hiszen mindenféle segédeszköz nélkül is tudnod kellene beszélni az előmeneteledről és a végzettségedről.
7.Mik a rossz tulajdonságaid, hogyan lehet erre jól válaszolni?
Példák:
1, kicsit türelmetlen vagyok magammal vagy másokkal
2, nem szeretem halogatni a dolgokat, vagy ha mások halogatnak dolgokat
3, hajlamos vagyok elveszni a részletekben
4, a határidő betartása fontosabb nekem, mint hogy az elvégzett munka hibátlan legyen (ez sem feltétlenül baj!)
5, elég makacs vagyok, ha úgy érzem, hogy igazam van, igyekszem meggyőzni róla másokat is stb.
8.Miért jöttél el az előző munkahelyedről?
Kellemetlen kérdéssel indítanak? Meglehet. Nagy sóhaj helyett azonban maradj higgadt, és tárgyilagosan fogalmazd meg a tényállást. Még akkor se becsméreld indulatosan az előző munkahelyedet vagy főnöködet, ha úgy érzed, hogy igazságtalanul bántak veled. A személyes konfliktusokkal mindig nagyon óvatosan bánj, mert könnyen olyannak tűnhetsz, aki nem tud jól kijönni a munkatársakkal, beilleszkedni egy csapatba, konfliktust kezelni vagy alkalmazkodni: mind rossz pontok az új munkáltató szemében. A legjobb válasz, hogy "átszervezés miatt megszűnt a pozícióm" - már ha ilyesmi történt.
9.Mi tetszett meg az álláshirdetésben?
Itt arra kíváncsiak, hogy mennyire vágysz őszintén erre az állásra, hogy vajon céltudatosan küldted-e el a céghez az önéletrajzodat, mert valóban egy ilyen pozícióban tudod elképzelni magad, vagy csak úgy próbaképp, spontán küldözgeted mindenhová a CV-det, mert kell egy munka. Fontos, hogy lássák, valóban úgy érzed, hogy az általuk kínált állás neked való, olyan, amit majd szívesen végzel. Beszélj a cégről is: miért éppen őket választottad. Itt mindenképp fogalmazz meg néhány számodra értékes pozitívumot a céggel kapcsolatosan.
10.Mire vagy a legbüszkébb az eddigi munkáid során?
A munkaadók sikeres, kompetens embereket szeretnek alkalmazni. Itt szintén a jelenleg megpályázott pozíciót vedd alapul, és azokra a szituációkra helyezd a hangsúlyt, amikor olyan tulajdonságodat használtad sikerrel, amelyekre az új helyen is szükség lehet. Ha az álláshirdetésben szerepelt, hogy fontos a kreativitás, innovatív gondolkodás, akkor mesélj arról, hogy milyen új ötleteket sikerült megvalósítanod az előző munkahelyeden. Ha ügyfélkapcsolati munkára jelentkezel, akkor említs meg egy olyan szituációt, amikor a türelmeddel és jó kommunikációs készségeddel sikerült egy dühös, kellemetlen ügyfelet kezelned úgy, hogy a végén elégedetten távozott.
11.Milyen pozitív tulajdonságaid vannak?
Egyszerűnek tűnő kérdés, mégis sokan leblokkolnak, amikor magukról kell jó dolgokat mesélni. Fogj egy papírt és írd össze az interjú előtt a pozitív tulajdonságaidat, majd azokat említsd meg, melyek a jelenlegi pozícióhoz is hasznosak. Ha asszisztensi munkakörre jelentkezel, akkor említsd meg a pontosságot, precizitást, megbízhatóságot, vagy akár az alkalmazkodóképességedet. Ha a munkád során ügyfelekkel leszel kapcsolatban, akkor a jó kommunikációs készség, illetve a béketűrés jó pontnak számítanak.
12.Meséld el, hogyan oldottál meg egy problémát?
A válaszodból először is kiderül, hogy mi jelent számodra egyáltalán problémát. Személyes jellegű konfliktus helyett jobb, ha szakmai jellegű példát hozol fel, mert ebből azt látják, hogy számodra nagyon fontos, hogy jól végezd a munkádat. Ezzel a kérdéssel azt is igyekeznek megfigyelni, hogyan kezeled az indulataidat, éppen ezért fontos, hogy higgadtan beszélj az esetről. Sőt a válaszodból még azt is leszűrik, hogyan tudsz problémát kezelni, megoldani. Képes vagy-e konfliktus esetén olyan kompromisszumos megoldást találni, ami mindenkinek jó.
13.Miért te vagy az ideális jelölt?
Tipikus kérdés, ami szinte minden állásinterjún elhangzik. Ettől a kérdéstől sem kell zavarba jönni, hiszen általában csak azt várják tőled, hogy összefüggően beszélj magadról. Nem kell új dolgokat mondani, elég, ha a pozitívumokra kihegyezve összefoglalod az eddigieket. Sorold fel a releváns tapasztalatodat, a sikereidet, és azokat a pozitív tulajdonságaidat, melyek a pozíció szempontjából fontosak. Vedd elő újra a hirdetést, és az ott megadott elvárásokkal összhangban készülj fel a beszélgetésre.
14.Mit tudsz a cégünkről?
Erre a kérdésre is biztosan számíthatsz, éppen ezért mindenképp alaposan nézd meg a cég weboldalát, mielőtt interjúra mész. Hasznos lehet az is, ha a vállalati kultúráról találsz valamit, vagy esetleg egy díjról, amit a cég kapott. Bármilyen információ megemlítése általánosan emeli az értékedet, hiszen a tájékozottság jó benyomást kelt, és nem utolsósorban azt sugallja, hogy alapos és lelkiismeretes vagy, aki komolyan veszi a munkáját, a feladatait.
15.Van kérdésed?
Ha nincs kérdésed, akkor érdektelennek tűnhetsz az interjúztató szemében, ezért mindenképp tegyél fel pár kérdést, amikor felajánlják ezt a lehetőséget. Olyan dolgokkal készülj, melyek témába vágnak, amiből látják, hogy érdekel a munkakör, hogy továbbgondoltad a folyamatokat, keresed az összefüggéseket. Minden munkaadó szereti az olyan jelöltet, aki gondolkozik és érdeklődő.